25 kwietnia 2024

Dieta – zachcianki

badania siatkówki

Odpowiednio zbilansowana dieta przestrzegana podczas ciąży w dużym stopniu może się przełożyć na stan zdrowia dziecka, jego wagę i wielkość. Jednak tematem często poruszanym w kontekście ciąży są żywieniowe zachcianki przyszłych mam. Co ciekawe spora grupa kobiet podczas ciąży sięga po produkty, które jeszcze parę tygodni temu nie wzięłyby do ust.

Wszystko to spowodowane jest oczywiście burzą hormonalną, jaka przetacza się przez organizm ciężarnej. W początkowym okresie ciąży, kiedy to mdłości i wymioty dają się silnie we znaki, większość kobiet raczej nie ma apetytu i stroni od jedzenia. Kiedy jednak powyższe dolegliwości ustąpią, apetyt się wzmaga.

Obecnie lekarze wskazują, że rozsądniejsze jest jedzenie mniejszych posiłków, ale częściej niż zapychanie żołądka na siłę zgodnie z zasadą, że ciężarna powinna jeść za dwoje. Główne zachcianki żywieniowe ciężarnych to mleczna czekolada, ogórki i kapusta kwaszone, lody. Co ciekawe wielu lekarzy oraz kobiet, które już urodziły dziecko, jest przekonanych o tym, że produkty spożywane w czasie ciąży mogą wpływać na płeć dziecka.

Według badań, ciężarne spożywające produkty bogate w potas i sód częściej rodzą chłopców. Natomiast te, których posiłki oparte są o takie mikroelementy jak magnez i wapń rodzą dziewczynki. Preferowanie pikantnych potraw świadczyć może o tym, że na świecie pojawi się syn, a słodkich córka.

Mimo wszystko wiele kobiet w ciąży odmawia sobie zaspokajania swych potrzeb żywieniowych w obawie przed zbytnim przybraniem wagi. Jednak jedyną słuszną radą w tej sytuacji jest umiar. Ciężarna nie powinna sobie odmawiać pełnowartościowych posiłków w obawie przed utratą figury, jak i nadmiernie się objadać tymi produktami, które uchodzą za niezdrowe i pozbawione wartości odżywczych.